Kaffe

Det är egentligen inte särskilt konstigt att det finns så många caféer i världen. Efter olja så är nämligen kaffe den mest handlade varan på vår planet. Med kaffe menar man normalt sett den dryck som tillverkas av rostade bär (de brukar visserligen kallas för kaffebönor men är egentligen bär) från kaffebusken. Kaffe är inte en enda växt utan släktet Coffea omfattar omkring 100 olika kaffearter varav majoriteten idag är utrotningshotade på grund av miljöförstöring. Det är tre av dessa arter som odlas kommersiella - arabiskt kaffe (Coffea arabica), liberiakaffe (Coffea libericadanius) och robustakaffe (Coffea canephora).

Namnet kaffe kommer från provinsen Kaffa i sydvästra Etiopien där kaffebuskar växer vilt. Kaffesläktet hör till familjen måreväxter och förekommer vilda i tropiska Afrika, på Madagaskar och Maskarenerna.

Arabiskt kaffe

Arabiskt kaffe (Coffea arabica) är den kaffeart som är den kommersiellt sett viktigaste då den anses ha den bästa smaken.

Robustakaffe

Bönor från robustakaffe (Coffea canephora) har en högre koffeinhalt än många andra kaffearter och används till viss del i särskilda espressoblandningar.

Arabustakaffe

Arabustakaffe (Coffea xarabusta) är inte en egen naturlig art utan en hybrid mellan arabiskt kaffe och robustakaffe.

Koffein

Kaffe innehåller ett stort antal olika ämnen, en del beroende på vilken eller vilka arter som använts, varav koffein är det mest kända. Koffeinet har en uppiggande effekt på kroppen och identifierades för första gången av den tyske kemisten Friedrich Ferdinand Runge.